Σύμφωνα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες οι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία αρμοδιότητας της είναι τα ακόλουθα:
• στη θέση, περιοχή Άνω Μαζαράκι, υστερογεομετρικός περίπτερος αψιδωτός Ναός της Αρτέμιδος με διαστάσεις 35×11 μέτρα.
• Βυζαντινές Αρχιότητες Σύμφωνα με την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, βρίσκονται στην Κοινότητα Λεοντίου είναι τα ερείπια παλαιοχριστιανικής Βασιλικής στο λόφο του Αγίου Ανδρέα.
• Νεότερα μνημεία Είναι η οικία Δημ. Φερμελή η οικία ιδιοκτησίας κληρονόμων Νικ. Παπαβασιλείου, το εργοστάσιο της οινοποιίας Γουσταύου Κλάους, το οποίο βρίσκεται στον οικισμό Δεμεστίχων και έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.
ΔΕΜΕΣΤΙΧΑ
Βρίσκεται 45 χλμ νοτιοανατολικά της Πάτρας και σε υψόμετρο 770 μέτρων. Για να φθάσουμε στα Δεμέστιχα ακολουθούμε τον δρόμο που οδηγεί στα Καλάβρυτα. Στο ύψος του 35ου χλμ της επαρχιακής οδού Πάτρας – Καλαβρύτων και συγκεκριμένα στη θέση Αγρίδι στρίβουμε αριστερά.
Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους, ιδρυτής της Αχάια Κλάους, συνεργάστηκε με τους κατοίκους του χωριού. Μετά από προτροπή του άρχισε η καλλιέργεια ασπρο-μαυροδάφνης και ροδίτη. Παράλληλα ιδρύθηκε στο χωριό εργοστάσιο οινοποιήσεως σταφυλιών, το κτίριο του οποίου διατηρείται έως σήμερα.
Τα εμφιαλωμένα κρασιά της ACHAIA CLAUSS λευκό και κόκκινο με την ετικέτα «Δεμέστιχα», είναι προϊόντα του χωριού, που έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και βραβεύτηκαν σε πολλές εκθέσεις κατά το παρελθόν.
Εκτός από το λιθόστρωτο πλάτωμα στο κέντρο του χωριού, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία του Προφ. Ηλία, η οποία βρίσκεται κτισμένη σε μικρό ύψωμα κοντά στην πλατεία.
ΛΕΟΝΤΙΟ
Αφού περάσουμε από τα Δεμέστιχα, φαίνεται μπροστά μας το Λεόντιο, σκαρφαλωμένο στις βουνοπλαγιές του Παναχαϊκού. Πρόκειται για μια ορεινή διαδρομή, κατά την οποία θα συναντήσουμε αρκετά σημεία που θα μπορούμε να απολαύσουμε τον παχύ ίσκιο των πλατανιών και να δροσιστούμε από το νερό που τρέχει ανάμεσα τους. Στην ιστορική του διαδρομή ο οικισμός ονομαζόταν Γουρζούμισα, αλλά μετά το 1923 επανέκτησε το αρχικό του όνομα Λεόντιο.
Το Λεόντιο που υπήρξε μέλος της Αχαϊκής δωδεκάπολης και έδρα του παλαιού Δήμου Παναχαΐδος, είναι ένα πανέμορφο χωριό με πολλά νερά και πλούσια βλάστηση. Στο κέντρο του οικισμού με τα λιθόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια, λειτουργούν παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπια και αγνά προϊόντα.
Από εκεί φεύγει δρόμος για τη Ρακίτα, Βετέικα, Θωμέικα καλοκαιρινά θέρετρα.
Στο βορειότατο άκρο του οροπεδίου της Ρακίτας, στο Παναχαϊκό όρος ανασκάπτεται από το 1979 υστερογεωμετρικός περίπτερος αψιδωτός Ναός, της θεάς Αρτέμιδος, ο οποίος έχει ανακαινιστεί και είναι επισκέψιμος.
Η παράδοση θέλει τον Απόστολο Ανδρέα να πέρασε από το χωριό κυνηγημένος από τους Ρωμαίους και μάλιστα να έχει αφήσει αποτύπωμα της πατούσας του σε μια πέτρα. Αυτή η πέτρα φυλάσσεται σε ένα μικρό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο δίπλα από το ξωκλήσι του Απόστολου Ανδρέα.