Κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (1600 – 1100 π.χ.) η περιοχή των φαρρών βρισκόταν σε εξαιρετική ακμή και αίγλη, από εκείνη την περιοχή άλλωστε υπάρχει πλήθος μνημείων τα οποία έρχονται στο φως συνεχώς από αρχαιολογικές σκαπάνες.
Στη θέση Σταυρός της Χαλανδρίτσας ανακαλύφθηκε πρόσφατα οικισμός της μυκηναϊκής εποχής, ενώ σε γειτονική θέση υπάρχει εκτεταμένο νεκροταφείο Μυκηναϊκής εποχής, όπου έχουν εκταφεί θολωτοι τάφοι.
Στις Φαρρές, στην περιοχή μεταξύ Ισώματος και Πρεβέδου έχουν αφήσει τα ίχνη τους οι κάτοικοι της αρχαίας αψαικής πόλης Φαραί, που υπήρξε συνιδρύτρια πόλη της «Β’ Αχαϊκής Συμπολιτείας» (281 π.χ.). Πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως Ρωμαϊκό Λουτρό, Τεχνικοί Τύνβοι και μυκηναϊκοί τάφοι, έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και τα νεότερα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής που μαρτυρούν τη σύγχρονη ιστορία της. Στη Χαλανδρίτσα στη θέση Αχούρια βρίσκεται ερειπωμένος ο Φράγκικος Πύργος (ή Πύργος του Tremouille) ο οποίος χτίστηκε το 1216. Κοντά στον πύργο υπάρχει σε άριστη κατάσταση βυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίουτου 15ου αιώνα.
Σημαντικότατο ιστορικό διατηρητέο μνημείο του 13ου – 14ου αιώνα είναι ο ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, που θεωρείται από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του Νομού Αχαΐας. Ανάμεσα στα χωριά Χρυσοπηγή, Καλάνιστρα και Κάλανο βρίσκεται η Ιερά Μονή Χρυσοποδαρίτισσας, η οποία είναι πολιούχος του Δήμου Φαρρών. Λέγεται και μονή Νεζερών γιατί ήταν κοντά στο παλιό χωριό Νεζερά. Κτίστηκε στα τέλη του 12ου αιώνα και διατηρεί χειρόγραφα από το 1309, ενώ υπάρχουν και χειρόγραφα του 1635 από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως προς το Μοναστήρι.
Σημαντικά ιστορικά – θρησκευτικά, μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος Δημοτικής Ενότητας Φαρρών.
ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ
Η Χαλανδρίτσα έδρα του Δήμου Ερυμάνθου, απέχει 17 km από την Πάτρα και βρίσκεται στον οδικό άξονα Πατρών –Καλαβρύτων.
Υπήρξε έδρα της Βαρονίας της Χαλανδρίτσας η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο την περίοδο της λειτουργίας της. Το 1216 κτίστηκε ο πύργος της βαρονίας γνωστός σήμερα ως Παλιόπυργος, ο οποίος βρίσκεται μισογκρεμισμένος στο κέντρο του οικισμού. Περιμετρικά του Παλιόπυργου συναντάμε τα παλαιά λιθόκτιστα κτίσματα τα οποία χρησιμοποιούνταν ως υποστατικά και σήμερα έχουν μετατραπεί σε κατοικίες.
Κοντά στο Φράγκικο Πύργο σώζεται σε άριστη κατάσταση αλλά με νεότερες προσθήκες ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε το 12ο αι. Στο ιερό βρίσκεται η ξύλινη εικόνα του Αγίου Αθανασίου σημαδεμένη από Τουρκικά βόλια το 1772. Στο τέμπλο υπάρχει σταυρός με δύο φίδια (το θάνατο και την αμαρτία) που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Εδώ σύμφωνα με την παράδοση τέλεσε το γάμο του το 1429 ο Θωμάς Παλαιολόγος με την Αικατερίνη κόρη του τελευταίου Φράγκου ηγεμόνα και βαρόνου της Χαλανδρίτσας. Ο Ναός αυτός είναι ένα από τα ωραιότερα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα που έχει ναεπιδείξει ο Ν. Αχαΐας.
Αξίζει επίσης να δείτε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (13ου-14ουαι.), τις παραδοσιακές βρύσες, τα πέτρινα σπίτια και γεφύρια και τα πανύψηλα πλατάνια του χωριού. Μπορείτε να επισκεφθείτε το ανακαινισμένο παλαιό πέτρινο Σχολαρχείο στο οποίο φοίτησε ο Αείμνηστος Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, καθώς και το παλαιό πέτρινο Δημοτικό σχολείο, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο και ήδη εγκρίθηκε πρόταση του Δήμου σε Πρόγραμμα του Υπ. Πολιτισμού, για τη μετατροπή του σε «Κτίριο Πολλαπλών Πολιτιστικών Χρήσεων»
Στη Χαλανδρίτσα ο επισκέπτης θα συναντήσει επίσης το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Τοπικής Ιστορίας που στεγάζεται σε έναν αναπαλαιωμένο νερόμυλο- νεροτριβή, καθώς και Οικισμό Μυκηναϊκής Εποχής, που μαζί με το νεκροταφείο Μυκηναϊκής Εποχής με τους θολωτούς τάφους έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι, από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Κάθε Αύγουστο φιλοξενεί την Έκθεση Αγροτικών Μηχανημάτων και Αχαϊκών Προϊόντων που προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος της Χαλανδρίτσας σε συνεργασία με το Δήμο, πραγματοποιεί πληθώρα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (παραδοσιακός γάμος, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά, κ.ά).
Στη Χαλανδρίτσα στη θέση ‘’Ρέντες’’ προβλέπεται να γίνει το Αυτοκινητοδρόμιο ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα με πίστα αγώνων formoula 1.
Λειτουργούν: Ταχυδρομικό υποκατάστημα, Αστυνομικό Τμήμα, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, Ο.Τ.Ε., Ειρηνοδικείο, Υποθηκοφυλακείο, Δασονομείο καθώς επίσης Κέντρο Υγείας, Κ.Ε.Π., κλπ.
ΜΙΡΑΛΙ
Αμέσως μετά τη Χαλανδρίτσα, στρίβοντας αριστερά και σε πολλή μικρή απόσταση, βρίσκεται το γραφικό χωριό Μίραλι με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, την πέτρινη εκκλησία του Αγ. Νικολάου, το παλαιό δημοτικό σχολείο και τη λιθόστρωτη πλατεία του με τις πέτρινες βρύσες.
Στο μικρό ύψωμα του χωριού δεσπόζει η παλαιά εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου στον αύλιο χώρο της οποίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποιεί εκδηλώσεις. Και εδώ ο επισκέπτης με περισσότερα ενδιαφέροντα μπορεί να αναζητήσει και να επισκεφτεί τα ερείπια του Αρχαίου οικισμού και το νεκροταφείο στη θέση Μαλιβέρνο-Κιβούρια.
Στην είσοδο του οικισμού και σε ένα θαυμάσιο χώρο με πλούσια θέα, ο Δήμος σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού διοργανώνει στην πανσέληνο του Αυγούστου, υπαίθρια μουσική βραδιά, μέσα στην μοναδική ομορφιά του τοπίου, με μοναδικό φωτισμό το φως του φεγγαριού και των κεριών.
Φεύγοντας από το Μίραλι και συνεχίζοντας τη διαδρομή του, ο επισκέπτης ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο θα βρεθεί στους παραθεριστικούς οικισμούς Θωμέικα και Ρακίτα.
ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗ (ΜΕΤΖΕΝΑ)
Αριστερά στο δρόμο προς Χαλανδρίτσα βρίσκεται η Πλατανόβρυση, το όνομά της μαρτυρά τα πλατάνια και τα νερά της.
Αξίζει να δείτε, τα ερείπια Οικισμού Ιστορικών Χρόνών στη θέση Ελληνικό, τη Μονή Μπαμπιώτη με χαρακτηριστική κρήνη με κούτουλα και επιγραφή, το ναό της Αγίας Παρασκευής καθώς και το σπήλαιο προσκυνήματος στην ομώνυμη πηγή, καθώς και το Ναό του Αγ. Αθανασίου.
Στο κέντρο του οικισμού και μπροστά από την Αγ. Παρασκευή θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να απολαύσετε την πλατεία με τα θεόρατα πλατάνια και τους κούτουλες απ’ όπου τρέχει το γάργαρο νερό του Παναχαϊκού.
Στην Κάτω Πλατανόβρυση βρίσκεται η Βυζαντινή τρίκλιτη Βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγιά της Μέτζενας) που αποτελεί βυζαντινό μνημείο, κτισμένη το 1.400 μ.Χ., η οποία οικοδομήθηκε πάνω σε τμήμα Ρωμαϊκού κτιρίου (πιθανόν σε λουτρά).
Στον αύλιο χώρο της, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, σε συνεργασία με το Δήμο, πραγματοποιεί κατ’ έτος εκδηλώσεις για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου.
Στην Πελοπόννησο υπάρχουν άλλες δύο, η Μονή των Βλαχερνών στην Ηλεία και η Μητρόπολη του Μυστρά του 10ου αιώνα μ.Χ.
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Ο Καταρράκτης βρίσκεται 23 Κm από την Πάτρα στο δρόμο προς Καλάβρυτα. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τον τάφο της Πρωτογεωμετρικής Εποχής στη θέση Αριδράκου και τα ερείπια Οικισμού της Μυκηναϊκής Εποχής στη θέση Δρακότρυπα. Επίσης, εδώ βρίσκονται μέσα σε φυσικό καταρράκτη δύο ανεξερεύνητα σπήλαια με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτά κατοικούσε ο τραγοπόδαρος θεός Πάνας, προστάτης των κτηνοτρόφων, ενώ στα μετέπειτα χρόνια τα σπήλαια χρησιμοποιήθηκαν ως Ναοί λατρείας.
Ένα από τα ομορφότερα χωριά ο Καταρράκτης, στο οποίο συνυπάρχουν η φυσική βλάστηση, τα αιωνόβια δένδρα, οι απόκρημνοι γκρεμοί και το εκπληκτικό τοπίο. Στην πανέμορφη πλατεία του με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, λειτουργούν παραδοσιακές ταβέρνες, όπου ο επισκέπτης μπορεί, όπως και σε όλα τα χωριά του Δήμου, να απολαύσει παραδοσιακές γεύσεις με τη συνοδεία ντόπιου κρασιού και τσίπουρου.
ΚΑΛΑΝΙΣΤΡΑ
Μικρό ορεινό χωριό στο οποίο θα συναντήσετε παραδοσιακά σπίτια με πλακόστρωτες αυλές, πέτρινες βρύσες με κούτουλα, το ναό του Αγίου Χαραλάμπους με το επιβλητικό καμπαναριό, τους παραδοσιακούς νερόμυλους και τις νεροτριβές καθώς και τα ερείπια Οικισμού Μυκηναϊκής εποχής στη θέση Πυργάκι.
Στον οικισμό Ροδιά που ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Καλάνιστρας, εκτός από τα παλαιά πέτρινα σπίτια, μπορείτε να δείτε ερείπια οικισμού Μεσοελλαδικής και Μυκηναϊκής εποχής.
ΚΑΛΑΝΟΣ
Το χωριό Κάλανος που παλιά λεγόταν Νεζερά, σας περιμένει με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια του, τον ερειπωμένο πύργο Παυλόπουλου, τις πέτρινες βρύσες του και τους νερόμυλους στον Πείρο ποταμό.
Εδώ ακριβώς απέναντι από το χωριό, μπορεί κανείς να θαυμάσει την Ιερά Μονή της Παναγίας της Χρυσοποδαρίτισσας, χτισμένη μέσα στους επιβλητικούς βράχους, κυκλωμένη από αιωνόβια δέντρα και κήπους, σημείο αναφοράς για την περιοχή.
Ο Κάλανος κατά το παρελθόν υπήρξε έδρα του Δήμου Νεζερών και τα χωριά της περιοχής ονομάζονταν «Νεζεροχώρια». Στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, υπήρξε λόγω του υγιεινού του κλίματος θέρετρο χρησιμοποιούμενο από πολλούς επώνυμους Πατρινούς της εποχής εκείνης.
ΝΕΟ ΚΟΜΠΗΓΑΔΙ
Το τελευταίο χωριό του Δήμου στο δρόμο προς Καλάβρυτα, μικρό ορεινό χωριό με ενδιαφέροντες προορισμούς. Εδώ βρίσκεται ο παραθεριστικός οικισμός Μίχα που μαζί με την Τσαπουρνιά, που ανήκει στα Λακκώματα, είναι «πνιγμένοι» στα έλατα, τα διάσπαρτα εκκλησάκια και τα πέτρινα σπίτια.
Είναι ιδανικά ορμητήρια για ανάβαση στον Ερύμανθο, αποτελούν δε πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών και ορειβατικών Συλλόγων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Εδώ υπάρχουν συγκροτήματα ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων, με παραδοσιακές ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε ζυμωτό ψωμί, ντόπια κρέατα μαγειρεμένα με τοπικές συνταγές που θα σας μείνουν αξέχαστες. Το ίδιο και οι σπιτικές χορτόπιτες ή τυρόπιτες, αλλά και τα σπιτικά γλυκά κουταλιού ή ταψιού.
Όλα τα ντόπια προϊόντα λάδι, κρασί, τσίπουρο, τυροκομικά, κρέατα, οπωροκηπευτικά, μέλι, ρίγανη , τσάι , ζυμωτό ψωμί και γλυκά φημίζονται για την άριστη ποιότητά τους και μπορείτε εκτός από το να τα απολαύσετε στις ταβέρνες του Δήμου, αλλά και να τα προμηθευτείτε από καταστήματα και παραγωγούς της περιοχής.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Στο 7km της διαδρομής από Κουρλαμπά για Χαλανδρίτσα στρίβοντας δεξιά περνάμε από την Βαλμαντούρα που τη διασχίζει ο ποταμός Πείρος, με το πέτρινο γεφύρι και τη νεροτριβή και σε λίγο μπαίνουμε στο Ελληνικό (Μπούμπα).
Εδώ αξίζει να δείτε τον Αρχαίο Οικισμό, αλλά και τον παραθεριστικό οικισμό Κούμανι, που βρίσκεται στις παρυφές ενός όμορφου ελατοδάσους και απ’ όπου θα απολαύσετε τη θέα προς τον Πατραϊκό Κόλπο, τα παραδοσιακά σπίτια και τις νεροτριβές.
Σε όλο το μήκος της διαδρομής λειτουργούν παραδοσιακές ταβέρνες για όλα τα γούστα με παραδοσιακά ντόπια προϊόντα.
ΚΑΛΟΥΣΙ
3,5km μετά το Ελληνικό στρίβοντας δεξιά, συναντάμε στις πλαγιές του Ερύμανθου το Καλούσι. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε την όμορφη θέα, τα παραδοσιακά σπίτια και τις βρύσες. Εδώ βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου με το επιβλητικό καμπαναριό χτισμένο το 17ο αι, καθώς και η παλιά βρύση στον ”Πλάτανο” με πεζούλια και στέρνα, σημείο συνάντησης των κατοίκων.
Ο βράχος το «Τρανό Λιθάρι» στο χωριό χρησιμοποιείται για αναρρίχηση και ανεμοπτερισμό.
Στην Τοπική Κοινότητα Καλουσίου λειτουργεί εκτροφείο θηραμάτων με πέρδικες, φασιανούς, ελάφια, λαγούς κ.α., προσφέροντας στα ζώα συνθήκες παρόμοιες με αυτές στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι επισκέπτες μπορούν να προσεγγίσουν τα ζώα και να πλουτίσουν τις γνώσεις τους για τα είδη πανίδας του τόπου μας.
ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ
Προχωρώντας ευθεία μετά το Ελληνικό συναντάμε το χωριό Χρυσοπηγή, από το οποίο μπορεί κανείς εύκολα να φτάσει οδικώς στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Χρυσοποδαρίτισσας, που είναι κυκλωμένη από αιωνόβια δέντρα και κήπους, σημείο αναφοράς για την περιοχή.
Κτίστηκε τα τέλη του 12ου αιώνα και περιέχει χειρόγραφα από το 1309, καθώς και έγγραφα του 1635 από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως προς το Μοναστήρι. Καταστράφηκε το 1770 στα Ορλωφικά και ξαναχτίστηκε το 1812 από το μοναχό Ανανία για να ξανά καταστραφεί το 1825 από τον Ιμπραήμ. Μετά το τέλος της επανάστασης χτίστηκε ξανά. Σήμερα έχει κηρυχτεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στη Χρυσοπηγή ο επισκέπτης θα δει τον Ναό του Αγιάννη της Σποδιάνας με τις αγιογραφίες οι οποίες αποτελούν ξεχωριστό είδος «Νεζερίτικης τεχνοτροπίας» καθώς και το Ναό του Αγιάννη του Προδρόμου με το ανακαινισμένο καμπαναριό, να απολαύσει τη θέα πού προσφέρει το χωριό, θα δει τον παραδοσιακό νερόμυλο αλλά και τις σπηλιές που υπάρχουν στην περιοχή. Από εδώ ξεκινά ένα σημαντικό μονοπάτι για πεζοπορία και ορειβασία προς τη Χιονότρυπα.
ΛΑΚΚΩΜΑΤΑ
Μετά τη Χρυσοπηγή φτάνουμε στα Λακκώματα, μικρό αλλά προικισμένο, ορεινό χωριό με τον παραθεριστικό οικισμό Τσαπουρνιά «πνιγμένο» στα έλατα, ιδανικό μέρος για διακοπές χειμώνα-καλοκαίρι. Από εδώ ξεκινούν τα μονοπάτια πεζοπορίας και ορειβασίας προς Ν. Κομπηγάδι, προς Χιονότρυπα, αλλά και προς Βαλμαντούρα κατά μήκος του Πείρου ποταμού. Στο χωριό δεσπόζει ο ιερός ναός των Ταξιαρχών (διατηρητέο μνημείο), αλλά και τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια.
ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Στο δρόμο Πατρών – Τριπόλεως 1,5 km μετά του Κουρλαμπά στα δεξιά μας συναντάμε το Βασιλικό, κεφαλοχώρι στα πεδινά του Δήμου με αρκετούς οικισμούς. Υπάρχουν τα ερείπια του Ενετικού Φρούριου, παραδοσιακές βρύσες και πηγάδια, αλλά και γραφικά παραδοσιακά σπίτια. Εδώ βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κεντρική εκκλησία του χωριού, αλλά και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου.
Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και με το Δήμο, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων τιμώντας τους πολιούχους Αγίους του με παραδοσιακό τρόπο (αλογοδρομίες, κουλούρες, πανηγύρια, κλπ.), καθώς και το καθιερωμένο Πολιτιστικό τριήμερο στο τέλος του Αυγούστου.
ΙΣΩΜΑ
Εκεί που τελειώνουν τα όρια του Βασιλικού αρχίζει το Ίσωμα, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής.
Εδώ θα θαυμάσετε στην πλατεία του χωριού, τον πανύψηλο πλάτανο και τον νεοανεγερθέντα ναό του Αγίου Δημητρίου. Επίσης θα δείτε τα παραδοσιακά σπίτια και πηγάδια του χωριού, αλλά και το Ρωμαϊκό νεκροταφείο στη θέση Κάμπος.
Από τη γέφυρα του ποταμού Πείρου, έως την είσοδο του χωριού, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τα πανύψηλα ευκάλυπτα που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του δρόμου, σε μήκος περισσότερο του ενός χιλιομέτρου και αποτελούν ιδανικό χώρο περιπάτου
ΦΑΡΕΣ
Στις Φαρές, στην περιοχή μεταξύ Ισώματος και Πρεβέδου έχουν αφήσει τα ίχνη τους οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης των Φαρών, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας (281π.χ).
Στην περιοχή υπάρχει ένα πλήθος από αρχαιολογικά ευρήματα όπως: Ρωμαϊκό Λουτρό, Τεχνικούς Τύμβους στην Σταρόλακκα και Μυκηναϊκούς Τάφους. Στην πλατεία του χωριού, βρίσκεται ο πέτρινος Ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη, πραγματοποιείται η καθιερωμένη «Γιορτή Κρασιού», η οποία συγκεντρώνει πλήθος κόσμου απ’ όλη την περιοχή.
ΣΤΑΡΟΧΩΡΙ
Συνεχίζοντας το δρόμο προς Τρίπολη, αριστερά μας θα συναντήσουμε ένα ακόμα παραδοσιακό χωριό πνιγμένο στο πράσινο, το Σταροχώρι που απέχει 24 χιλ. από την Πάτρα, αποτελούμενο από πολλούς οικισμούς όπως η Δαφνούλα, η Τρούσα, το Τρουσάκι, το Κάτω Σταροχώρι, κλπ.
Εδώ έχει ανακαλυφθεί προϊστορικός τύμβος στη θέση Αϊ-Γιάννης, ερείπια Αρχαίου κτιρίου στο κτήμα Σκέντζου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όμορφα πέτρινα σπίτια, το πέτρινο γεφύρι με καμάρα στα Λαλιωτέικα και το πέτρινο σχολείο του χωριού.
Ο επισκέπτης θα βρει κατά μήκος της Ε.Ο. 33, ταβέρνες με παραδοσιακά εδέσματα και ντόπιες γεύσεις.
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, πραγματοποιείται η καθιερωμένη «Γιορτή Καλαμποκιού» και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δύο Σύλλογοι του χωριού.
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙΑ
Στα πεδινά του Δήμου το χωριό Κριθαράκια αποτελείται και από τους οικισμούς Αστέρι και Τόσκες.
Ο επισκέπτης αξίζει να δει τα πέτρινα σπίτια και πηγάδια και να απολαύσει το καταπράσινο τοπίο.
Στις Τόσκες του Δημοτικού Διαμερίσματος Κριθαρακίων κατασκευάζεται το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, που θα δώσει λύση στο οξύτατο πρόβλημα της ύδρευσης της Πάτρας, αλλά και πολλών χωριών του Δήμου Ερυμάνθου. Παράλληλα θα αποτελέσει έναν επιπλέον λόγο για την προσέλκυση επισκεπτών στο Δήμο, με την ανάπτυξη παραλίμνιων δραστηριοτήτων.
Ιστορικά μνημεία
• Σταυρό Χαλανδρίτσας
Οικισμός Μυκηναϊκής εποχής. Ο χώρος ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού. Είναι κηρυγμένος με την αρ. Υ.Α. ΥΠΠΟ / ΑΡΧ / Φ43 / 29186 / 1507 / 5-7-91 απόφαση ΦΕΚ 594 / Β/ 30-07-91.
• Άγιος Βασίλειος και Τρουμπές
Εκτεταμένο νεκροταφείο της Μυκηναϊκής Εποχής. Είναι κηρυγμένος με την αρ. Υ.Α. ΥΠΠΟ / ΑΡΧ / Φ43 / 29186 / 1507 / 5-7-91 απόφαση ΦΕΚ 594 / Β/ 30-07-91.
• Βασιλικό
Ενετικό φρούριο στη θέση Κάστρο – Ιδιωτικός χώρος.
• Ελληνικό
Αρχαίος οικισμός σε ιδιωτικά κτήματα.
• Ίσωμα
Στη θέση κάμπος υπάρχει Ρωμαϊκό νεκροταφείο σε ιδιωτικό κτήμα. Έχουν βρεθεί επίσης διάφορα μικροαντικείμενα σε θέσεις κοντά στον Πείρο.
• Καταρράκτης
Στη θέση Αριδράκου: τάφος Πρωτογεωμετρικής Εποχής, στη θέση Δρακότρυπα: Λείψανα οικισμού της Μυκηναϊκής Εποχής, στη θέση Ροδιά ή Μπουγά: Οικισμός της Μεσοελλαδικής (2000 – 1600 π.χ.) και της Μυκηναϊκής Εποχής (1600 – 1100 π.χ.), θέση Πυργάκι: λείψανα οικισμού Μεσοελλαδικής Εποχής, στη θέση Άγιος Αθανάσιος λείψανα κτιρίων της Μυκηναϊκής Εποχής, μέσα στον Καταρράκτη:δύο σπήλαια με αρχαία και Χριστιανική λατρεία
• Μίραλι
Θέση Μαλιβέρνο – Κιβούρια: Αρχαίος οικισμός και νεκροταφείο.
• Πλατανόβρυση
Θέση Ελληνικό: λείψανα οικισμού των Ιστορικών χρόνων.
• Σταροχώρι
Θέση «Αι Γιάννης» Προϊστορικός τύμβος εν μέρει ανασκαμμένος, Κτήμα Σκέντζου: λείψανα αρχαίου κτηρίου εν μέρει ανασκαμμένος.
• Φαραί
Λείψανα αρχαίου πιθανώς των Αρχαίων Φαρρών, θέση λουτρά υπογειο Ρωμαϊκό Θέατρο
• Πύργος του Tremouille – Χαλανδρίτσα.
Ιδιοκτησιακό καθεστώς :Δήμος Φαρρών.
Μοναστήρια Θρησκευτικά μνημεία.
(ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – 6η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Αρ. Πρ. : 170/31-01-2000)
• Ι.Μ. Παναγίας Λειτουργούς –Λακκώματα, ΥΑ
ΒΙ/Φ31/30953/795/29-8-88 , ΦΕΚ 679/Β/13-9-88. Ιδιοκτησιακό καθεστώς : Ι. Μονή Χρυσοποδαρίτισσας.
• Μεσοβυζαντινός ναός Μέντζαινας –Πλατανόβρυση (Μέντζαινα), ΥΑ
16848/10-12-64 , ΦΕΚ 37/Β/19-1-65. Ιδιοκτησιακό καθεστώς : Εκκλησία
• Ι, Ναός Αγ. Αθανασίου –Χαλανδρίτσα, ΥΑ
99358/3691/22-12-52 ΦΕΚ 10/Β/21-1-53. Ιδιοκτησιακό καθεστώς : Πλήρης κυριότητα Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία : ενορία Αγ. Αθανασίου Χαλανδρίτσας.
• Ναϋδριο Αγ. Θεοδώρων – Χαλανδρίτσα, ΥΑ
99358/3691/22-12-52 , ΦΕΚ 10/Β/21-1-53. Ιδιοκτησιακό καθεστώς : Εκκλησία
• Ι. Ναός Αγ. Ιωάννη – Χαλανδρίτσα, ΥΑ
99358/3691/22-12-52 , ΦΕΚ 10/Β/21-1-53. Ιδιοκτησιακό καθεστώς : Εκκλησία
• Ι. Ν Κοίμησης Θεοτόκου – Χαλανδρίτσα, ΥΑ
99358/3691/22-12-52 , ΦΕΚ 10/Β/21-1-53. Ιδιοκτησιακό καθεστώς : Εκκλησία
• Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος Χρυσοπηγής.
Ιδιοκτησιακό καθεστώς :Εκκλησία
• Ι. Μονή Χρυσοποδαρίτισσας.
Ιδιοκτησιακό καθεστώς : Πλήρης κυριότητα Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία : ενορία Ι. Μ. Χρυσοποδαριτίσσης.